top of page
  • Sam

Fitness-ul si Nutritia nu sunt doar pentru slabit!De când lucrez în domeniul fitness-ului si al nutritiei am observat ca majoritatea oamenilor aleg fitness-ul sau nutritia doar în faze terminale, când uneori e prea târziu, când supraponderalitatea / obezitatea sau chiar boala îi împinge de la spate. De ce? Ma întreb adesea de ce se asteapta atât de mult?


Spune-mi, tu de ce astepti? De ce lasi sa treaca ani de zile vazând cu ochii ca greutatea creste, ca energia se epuizeaza, ca diverse boli îsi fac aparitia?


În articolul de astazi vreau sa vorbesc despre Fitness si Nutritie ca preventie, de fapt, pentru ce sunt menite ele.


Fitness-ul si nutritia nu sunt doar pentru slabit. Desi în ziua de astazi aproape toti oamenii apeleaza la ele când doresc sa slabeasca.


Sa vedem definitia lor pe scurt:


1. Fitness înseamna conditie fizica buna, înseamna sanatate, înseamna ansamblu de exercitii de educatie fizica.


2. Nutritie înseamna totalitatea proceselor fiziologice prin care un organism viu îsi procura substantele necesare cresterii, dezvoltarii, obtinerii energiei pentru desfasurarea proceselor vitale, refacerii tesuturilor.


Traim într-o perioada în care supraponderalitatea si obezitatea predomina.


Sa le luam pe rând. Fitness-ul, sportul sau miscarea înseamna sanatate. Ce ne spune acest lucru? Ca daca dorim sa fim sanatosi trebuie sa facem miscare mereu. Corpul nostru este conceput astfel = sa faca miscare. El nu este facut sa fie sedentar, sa stea la birou 8 ore, sa stea pe scaun în masina, sa stea pe canapea acasa... Daca adunam numarul de ore în care sarmanul corp sta asezat... ar fi o cifra excesiva. O cifra care duce inevitabil la probleme de sanatate.


”Secretul cresterii productivitatii si fericirii zilnice este o investitie permanenta în activitatile fizice regulate”.


În concluzie, fitness-ul nu este ceva ce alegi doar când vrei sa slabesti sau când vrei sa arati bine si apoi renunti. Fitness-ul e pe viata si e pentru sanatate, pentru stare de bine psihica si fizica. Asadar, alege un sport care îti face placere si continua cât traiesti. Pentru început ai nevoie de motivatie, pentru a face primul pas, iar motivatia ta ar trebui sa fie sanatatea. Apoi obiceiul te va ajuta sa pastrezi motivatia si sa fie ceva de durata.


Precum spunea Buddha, ”health is wealth” (sanatatea este bogatia). Tine bine minte acest lucru: nu poti ajunge departe daca sanatatea ta e precara / subreda.


Pe de alta parte, Nutritia înseamna ca tu ca fiinta vie esti responsabil sa îti procuri substantele necesare cresterii, dezvoltarii si obtinerii energiei pentru desfasurarea vietii.


Din pacate aceasta definitie ori e necunoscuta publicului ori a fost demult uitata, caci, oamenii din ziua de astazi se comporta ca si cum nu le pasa de dezvoltare armonioasa, de energia vitala a vietii.