top of page
  • Writer's pictureSam

Cum sa alegeti un antrenor personal?
Toata lumea întreaba întotdeauna: „Ce face un antrenor personal grozav? Cum îl aleg pe cel mai potrivit pentru mine? Exista o modalitate corecta de a alege?” Timisoara este probabil al doilea oras care are mai multi antrenori personali de fitness pe kilometru patrat din tara, deci este o problema deosebit de presanta pentru timisorenii care doresc sa fie în forma si sa duca un stil de viata mai sanatos.


Cu mii de antrenori personali la nivel national - de la antrenori privati la antrenori online, antrenori celebri, antrenori celebri care apar în emisiunile TV populare - ce separa raul de bine si bunul de extraordinar?

Sa începem cu cele mai frecvente conceptii gresite.

Conteaza daca un antrenor este la televizor? Sau îti antreneaza celebritatea preferata? Ar trebui sa faci aceeasi rutina de antrenament pe care o face vedeta ta preferata?

Raspunsul scurt la aceste întrebari este, nu! Amintiti-va, emisiunile TV si YouTube sunt destinate divertismentului si de multe ori programele de antrenament pe care le vedeti în emisiuni nu sunt practice sau aplicabile stilului vostru de viata, tipului de corp si cerintelor de timp ale tuturor.

Mai mult decât atât, vedeta ta preferata, la fel ca persoana care sta lânga tine în autobuz/tramvai sau la aparatul în sala de sport, are propriile sale nevoi, abilitati si istorie. Doar pentru ca un anumit program li se potriveste, nu înseamna ca va fi potrivit pentru propriile tale nevoi.


Amintiti-va, un antrenor de fitness va avea un efect direct asupra propriei stari generale de sanatate si bunastare, deci asigurati-va ca stie ce face!


A fi antrenor de celebritate nu îl face în mod implicit un antrenor excelent. Acestea fiind spuse, tratati fiecare antrenor ca si cum ar fi intervievat pentru un loc de munca. Asigurati-va ca, indiferent de ceea ce faceti si cu oricine lucrati, antrenorul dvs. este certificat corespunzator, iar programul pe care vi-l adapteaza este sigur pentru dvs. si se potriveste obiectivelor dvs. de sanatate si fitness.


Ce lucruri trebuie sa cautati atunci la un antrenor personal de fitness?


  1. Sa aiba certificari; sa fie specializat si experimentat.

  2. Sa fie un ascultator activ care depaseste cu mult „dimensiunea unica pentru toti”.

  3. Sa-i pese în primul rând de sanatatea ta si nu de rezultate rapide (pentru faima) în detrimentul sanatatii tale.

  4. Sa corecteze dezechilibrele si punctele slabe, sa ajute la eliminarea durerilor.

  5. Sa stie sa ofere exercitii corective, antrenament functional si întarirea si întinderea specifica a muschilor.

  6. Si nu în ultimul rând: sa fie bine informat despre nutritie si sanatate. Daca e nutritionist dietetician e un plus.

Filosofie: este important sa ne amintim ca nu exista o strategie unica care sa poata ajuta pe toata lumea. Daca antrenorul tau încearca sa-ti spuna altfel, fereste-te! Un instructor cu înalta calificare este cel care întelege cu adevarat acest lucru si care îsi poate adapta cunostintele si stilul la propria situatie.


Daca antrenorul tau personal te pune sa te antrenezi 7 zile din 7 si te tine

la o dieta restrictiva, FUGI!


Cunostinte: cunoasterea vine cu siguranta cu experienta si prin procesul de certificare. Dar nu este suficient sa treci un examen. Având un fundal puternic în anatomie, fiziologie, stiinta exercitiilor, evaluarea posturala si stiinta miscarii permite adaptarea, creativitatea, rezolvarea problemelor si gândirea în afara cutiei într-un mod care se traduce prin rezultate reale.

Experienta: Antrenamentul personal este un domeniu atât de vast si în cadrul acestuia exista atât de multi factori si variabile pentru clienti. O experienta de-o viata pe teren la nivel profesional merge mult în a face un antrenor grozav. La fel ca orice, experienta te face sa fii mai bun, cu exceptia cazului în care ai gresit tot timpul, ceea ce este posibil în lumea antrenamentelor personale.


Istoric / Palmares: Certificari, încredere, un site web stralucitor si experienta sunt minunate. Dar toate acestea duc la rezultate reale pentru oamenii reali? Asigurati-va ca verificati ce au de spus clientii anteriori (review-uri / testimoniale) ai antrenorului personal pe care îl considerati, în special despre modul în care au fost satisfacute nevoile lor individuale.

Iata un exemplu de recenzie oferita de unul dintre clientii mei:


”Wellness by Sam is the best in town! Sam ofera un pachet intreg de informatii, în care înveti într-adevar ce înseamna un stil de viata sanatos, sa traiesti în armonie cu mintea, spiritul si corpul tau.Thank you!” - Timea


Personalitate: ceea ce îi place si are nevoie unui client în ceea ce priveste stilul de antrenament si strategiile motivationale poate diferi drastic. Unii clienti au nevoie de un antrenor care sa tipe la ei, în timp ce altii au nevoie de o prezenta mai calma pentru a-i ajuta sa ramâna concentrati si hotarâti. Deci, fiecare client trebuie sa decida singur ce tip de personalitate doreste la un antrenor.

Acestea fiind spuse, desi cu siguranta nu exista un sablon de personalitate universal în care sa se încadreze formatorii, un antrenor excelent este cel care îsi asculta clientii, îsi elimina ego-ul daca ceva nu functioneaza, acorda prioritate sigurantei clientului în orice moment si face din obiectivele clientului punctul central al programului de exercitii. Asigurati-va ca sunt dispusi sa va asculte nevoile si nu va împinge doar sa urmati un program standard.


De aceea indiferent cât de multi antrenori personali exista, eu consider ca nu este concurenta, pentru ca, fiecare este diferit, unic si fiecare client alege ceea ce i se potriveste.


Eu de exemplu sunt acel antrenor cu prezenta calma, care motiveaza si consiliaza - la baza sunt psiholog si psihoterapeut de familie si poate de aceea stilul meu e diferit. De asemenea, sunt pasionata de sanatate si practic în acest domeniu de 9 ani. Sunt absolventa Facultatii de Medicina ”Victor Babes” din Timisoara, specializarea Nutritie si dietetica.

Si din pasiune pentru sanatate am deschis Wellness by Sam studio - un centru wellness privat / exclusivist, cu antrenamente 1 la 1, consiliere nutritionala si psihologica.”Un antrenor de fitness nu este doar pentru oamenii bogati. A-ti lua un instructor personal înseamna a valorifica necesitatea ta si a constientiza ca trebuie sa te lasi

pe mâna unui specialist.”O alta întrebare pe care o aud este „Cum ramâne cu antrenorii online?”

Raspunsul sincer este ca pot ajuta, dar se potrivesc mai bine celor deja experimentati în exercitii si împingeri ale corpului, cu o întelegere clara a ceea ce functioneaza pentru ei. În acest caz, utilizarea unui antrenor de fitness online sau a unui sablon de antrenament poate fi o modalitate de economisire a costurilor pentru a obtine sfatul profesional de care aveti nevoie pentru a fi eficienti cu antrenamentele si pentru a va atinge astfel obiectivele.

Dar daca aveti nevoi speciale sau leziuni curente / anterioare, cel mai bine este sa lucrati personal cu un antrenor calificat, certificat, care are experienta în domeniile cu care aveti nevoie de ajutor.


Asadar, atunci când gasiti un antrenor personal, asigurati-va ca puneti întrebarile corecte, aflati acreditarile acestora si alegeti cel mai potrivit pentru dvs. Amintiti-va, un vânzator bun si bicepsul mare nu înseamna ca e cel mai potrivit antrenor personal pentru dvs.


Acestea fiind spuse va doresc noroc în gasirea celui mai potrivit antrenor pentru nevoile dumneavoastra!


Cu drag,

Sam - nutritionist dietetician, antrenor personal, master trainer lifestyle & nutrition coach, psiholog si psihoterapeut, pedagog - life coach of the year 20/21
* Photo by Elly Fairytale from Pexels

98 views0 comments

Comments


bottom of page