top of page
  • Writer's pictureSam

Miscarea e terapie unica



Studiile arata ca exercitiile aerobice pot fi la fel de eficiente ca anti-depresivele în tratarea depresiei usoare pâna la moderate (si cu efecte secundare, cum ar fi îmbunatatirea sanatatii si a gestionarii greutatii). În tari precum Australia, Regatul Unit si Olanda, orientarile oficiale includ sportul ca tratament de prima linie pentru depresie.


Miscarea e terapie unica.


Într-un studiu din 2008 publicat în Arhivele de Medicina Fizica si Reabilitare, ultramaratonistii, cei care practicau exercitii fizice obisnuite si non-sportivii au mers sau au alergat timp de 30 de minute într-un ritm auto-selectat, care s-a simtit oarecum greu. Dupa antrenament, starea de spirit a tuturor s-a îmbunatatit, dar cea a ultramaratonistilor si a celor care practicau exercitii moderate a crescut de aproximativ doua ori mai mult decât cea a persoanelor sedentare. De asemenea, ultramaratonistii si cei care practica sport în mod obisnuit au raportat o vigoare mai mare si mai putina oboseala dupa antrenament decât înainte, în timp ce non-sportivii (sedentarii) s-au simtit la fel.


Nu doar endorfinele sunt substantele responsabile de starea de bine în urma unui efort fizic depus. Endocannabinoizii sunt substante care se leaga de aceiasi receptori din creier ca THC, substanta principala responsabila pentru un nivel ridicat de marijuana.


Nu mai amâna starea de bine! Învata sa spui mai des ”da”. Da momentului, da la orice este în restul zilei, da la viata în sine. Da sportului. Da miscarii.


”Alergarea este terapia mea” un articol publicat în 2018 si adaptat de catre Scott Douglas. ”Daca as putea stoca acest sentiment (starea de bine în urma miscarii), în cele din urma as fi uitat ce este sa fii deprimat.” - conform lui Scott.


Dupa 7 ani de fitness pot sa afirm ca ”fitness-ul este terapia mea”, dar orice miscare în sine e terapeutica - plimbarea, drumetiile, înotul, tenisul...


Corpul e facut sa se miste. Bolile apar în principal din cauza sedentarismului, zaharului în exces si stresului.


Partea frumoasa e ca daca începi sa faci miscare elimini stresul si implicit zaharul; alimentele nocive. Asculta-ti corpul!




Cu drag,


         Sam - nutritionist dietetician, antrenor personal, master trainer lifestyle & nutrition coach, psiholog, psihoterapeut, pedagog.




* Scott este un jurnalist veteran de alergare, fitness si sanatate, care a ocupat functii editoriale superioare la Runner's World and Running Times.


* Photo by Pixabay from Pexels







17 views0 comments
bottom of page