top of page
  • Writer's pictureSam

Despre gatitul sanatos | Lucruri de baza | Iubire



Mâncarea face parte din viata noastra. Fie ca vrem, fie ca nu vrem. E activitatea cea mai frecventa. De ce sa nu o facem placuta?


Odata cu industria fast-food-ului, oamenii au renuntat la lucrurile de baza: cumparaturi alimentare, gatit si mâncat în familie.


Aceste lucruri de baza au beneficii enorme pentru sanatate, pentru planeta, economie. Trebuie sa gatim pentru a iesi din adictia de a mânca fast-food / alimente procesate / nesanatoase.


A gati este o abilitate ca mersul pe bicicleta; se învata în timp, dar nu e deloc dificila. Tot ce ai nevoie e:

- sa-ti programezi timpul / mesele în decursul zilei

- sa ai tot timpul materia prima în camara

- sa începi cu retete simple


Actiunea de a gati trebuie facuta din iubire si placere. Placerea de-ati oferi tie si familiei tale ce e mai bun, cele mai bune ingrediente.


Alimentele sunt combustibil, avem nevoie de ele pentru a trai. Astfel e evident ca avem nevoie de cel mai bun combustibil pentru a avea energie si pentru a preveni diverse boli.


Alimentele sunt energie. Noi suntem energie. Prin gatit transmitem energie pozitiva sau negativa. De aceea e important sa gatim cu iubire si placere.


Sa ajungi sa nu suporti gatitul e ca si cum pentru restul vietii, de cel putin trei ori pe zi, urâsti ceea ce faci. Îti dai seama câta energie negativa se acumuleaza?


Energia negativa îmbolnaveste celulele tale. Energia negativa se transforma în mâncat emotional si în final într-o relatie nesanatoasa cu corpul tau.


Te încurajez sa-ti schimbi perspectiva asupra lucrurilor de baza, sa pui alta eticheta în fata lor. In loc de eticheta ”neplacut, obositor, greu”, încearca ”placut, necesar pentru sanatate, usor”.


Stabileste o zi pe saptamana în care mergi la cumparaturi.


Cumpara numai alimente întregi, neprocesate, naturale: legume, fructe, leguminoase (fasole, naut, linte, mazare), crucifere (varza, broccoli, conopida), cereale integrale (fulgi ovaz, hrisca, quinoa, paste integrale, orez integral, pâine de secara), oua, peste, fructe de mare, grasimi sanatoase (nuci, migdale, caju, seminte in, cânepa, chia, susan, avocado, ulei de masline, masline).


Fa ordine în camara ta. Aseaza semintele, nucile în cutii / borcane. Legumele si fructele aseaza-le în cosuri separate.


Ai grija sa nu ramai niciodata fara ingrediente. Când observi ca ceva e pe terminate,

mergi la cumparaturi!

Photo by rawpixel.com from Pexels


Iubire nu înseamna doar relatia cu partenerul tau sau cu familia ta. Iubire înseamna tot ceea ce te înconjoara. Iubirea fata de corpul tau, fata de ceea ce mananci, fata de ceea ce citesti, ceea ce faci, fata de planeta. Iubirea este pretutindeni. Iubirea vindeca.


Daca ai nevoie de consiliere nutritionala, daca nu sti de unde sa începi, ma gasesti la #wellnessbysamstudio Timisoara.


Cu drag,


Sam - nutritionist dietetician, antrenor personal, psiholog si antrenor de sanatate.



43 views0 comments
bottom of page