top of page
  • Writer's pictureSam

Cum sa te energizezi dimineata

si de ce e atât de important?



Felul în care îti începi ziua dicteaza felul în care te vei simti pe tot parcusul zilei. De asemenea, felul în care îti începi ziua formeaza un obicei, care, daca îl faci în mod repetat formeaza un stil de viata. Iar acest stil de viata te poate duce catre succes si îndeplinirea dorintelor; te disciplineaza si te motiveaza; te face puternic/a. Sau te poate duce catre nefericire, stima de sine scazuta si neîmplinire.


Viata nu e facuta sa mearga pe pilot automat. Trebuie sa preiei frâiele vietii tale si sa alegi ce e mai bun pentru tine. Sa devi cea mai buna varianta a ta. 


Daca nu te tratezi cu respect si iubire, nu vei ajunge departe.


Respectul si iubirea de sine se vede dis de dimineata. Hai sa ne imaginam doua situatii:


1. Te trezesti cu 15 minute înainte de a pleca la servici. Esti pe fuga. Nu sti pe ce sa pui mâna. Te speli pe fata si pe dinti. Nu manânci nimic. Te îmbraci cu ce apuci si ai iesit pe usa.


2. Te trezesti cu cel putin o ora înainte de a pleca la lucru. Esti relaxat/a. Te speli pe fata si pe dinti. Bei o cana de apa calduta cu lamaie. Faci 15 minute întinderi (stretching). Citesti cateva rânduri. Îti pregatesti un mic dejun sanatos si delicios. Îti pregatesti mâncarea pentru lucru (o masa si 2 gustari). Îti faci planul pentru ziua în curs. Te îmbraci si pleci la lucru.


În care din situatii crezi ca te vei simti plin/a de energie si vei avea o zi minunata? Iar daca întâmpini probleme în decursul zilei cum crezi ca vei reactiona daca ti-ai început ziua fiind în varianta 1, dar în varianta 2? Vei reactiona cu nervozitate sau cu calm?


Încearca trei zile situatia 2 si simte diferenta!


Printre cele mentionate anterior, o modalitate naturala de a te energiza dimineata sau dupa servici, este stretching-ul. De ce e atât de important stretching-ul?


Potrivit Harvard Health Publishing, nu e suficient a construi masa musculara si a obtine un corp atletic. Trebuie sa va gânditi si la flexibilitate.


Întinderea mentine muschii flexibili, puternici si sanatosi. Avem nevoie de aceasta flexibilitate pentru a mentine o miscare în articulatii. Fara aceasta, muschii se scurteaza si se strâng. Apoi, când chemati muschii pentru o activitate fizica, ei sunt slabi si incapabili sa se extinda pâna la capat. Asta va pune în pericol articulatiile, va încordeaza si poate provoca leziuni musculare.


S-ar putea sa va gânditi la întindere (stretching) ca la ceva realizat numai de alergatori sau gimnasti. Dar toti trebuie sa ne întindem pentru a ne proteja mobilitatea si independenta. "O multime de oameni nu înteleg ca întinderea trebuie sa se întâmple în mod regulat, ar trebui sa fie zilnic", spune David Nolan, un terapeut fizic la Spitalul General Massachusetts din Harvard.


Întinderea regulata mentine muschii lungi si flexibili, ceea ce înseamna ca efortul "nu va pune prea multa presiune asupra muschiului", spune Nolan. Muschii sanatosi ajuta, de asemenea, o persoana cu probleme de echilibru pentru a evita caderea.


Întinderi o data pe zi nu va va oferi în mod magic o flexibilitate perfecta. Va trebui sa o faceti timp îndelungat si sa ramâneti angajati în acest proces. Asa cum va luat multe luni, chiar ani, sa aveti muschii strânsi si scurti, aceeasi cantitate de efort în timp va fi necesara pentru a fi perfect flexibili, deci, nu e posibil dupa una sau doua sesiuni. Potrivit terapeutului fizic David Nolan de la Spitalul General Massachusetts, ”este nevoie de saptamâni pâna la luni pentru a fi flexibili, si va trebui sa continuati sa lucrati pentru a mentine flexibilitatea". Stretchingul creste fluxul sanguin catre muschii dumneavoastra.


În acest sens, pentru ca îmi plac întinderile, linistea si starea de dupa, am creat o clasa privata de stretching la Wellness by Sam studio. Aici veti asculta muzica ambientala pe fundal, veti fi întâmpinate de lumina naturala datatoare de energie si veti fi doar 3 persoane în sala împreuna cu mine, antrenoarea voastra. Voi face tot posibilul sa va simtiti pline de vitalitate dupa fiecare sesiune de stretching.


Va astept cu drag,


Sam


Programarile se fac telefonic sau via email. Detalii la sectiunea CONTACT si TARIFE.




Informatii preluate de pe site-ul: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-stretching









63 views0 comments
bottom of page