top of page
  • Sam

Cum arata farfuria ideala pentru alimentatie sanatoasa si slabit?

Pare coplesitor la prima vedere. De unde sa încep? Ce alimente sa consum, cum sa combin alimentele? E multa teorie în spate. Nu degeaba exista la Facultatea de medicina specializarea Nutritie-dietetica; cea pe care si eu am urmat-o cu mult drag.


Dar nu toata lumea doreste sa devina nutritionist sau sa urmeze o facultate în acest domeniu. Majoritatea persoanelor au nevoie doar de câteva informatii de baza pentru sanatatea lor si a celor dragi; informatii usor de pus în practica.


De aceea m-am gândit sa realizez „farfuria ideala„ în limba româna, pentru ca nu exista. Initial am facut-o pentru clientii mei, dar doresc sa o fac public pentru a ajuta pe toata lumea care doreste o schimbare.


De mentionat, multe tari au planuri alimentare unice create de guverne sau autoritati nutritionale pentru a-si ajuta cetatenii sa se asigure ca obtin o nutritie adecvata pentru ei si pentru familiile lor. Planurile alimentare din fiecare tara sunt usor diferite, dar liniile directoare generale sunt în general aceleasi, cu accent pe lichidele, fructele, legumele, cerealele adecvate (de preferinta cereale integrale, atunci când este posibil), precum si sursele de proteine, grasimi si calciu.


Multi clienti m-au întrebat daca trebuie sa urmareasca câte portii din fiecare grupa de alimente manânca zilnic. Daca trebuie sa cântareasca fiecare aliment.

Iar raspunsul simplu este: nu. E de ajutor la început sa faceti acest lucru pentru a va face o idee. De aceea calculez dieta personalizata la fiecare client doar pentru o zi. Restul zilelor fiind fara numar calorii. În general, majoritatea oamenilor nu numara portiile pe care le consuma în fiecare zi.


Asa s-a inventat un mod mai usor de a încerca sa va asigurati ca mesele dvs. sunt complete din punct de vedere nutritional.

Metoda farfuriei ideale

Este un instrument minunat si eficient care permite vizualizarea simpla a modului de organizare a grupurilor alimentare. Metoda farfuriei de mai jos simplifica dimensiunile portiilor si contureaza grupurile alimentare generale pentru a le include într-o masa echilibrata nutritional.


Daca reusesti sa ai în minte la fiecare masa „metoda farfuriei„ te asigur ca nu vei avea probleme cu sanatatea sau greutatea.

Sa le luam pe rând


Legume cât mai multe 1/2 farfurie

Sunt foarte importante pentru fibre, vitamine, minerale, antioxidanti si apa pe care o contin.


Proteine, predominant vegetale 1/4 farfurie

Cele vegetale sunt bogate în fibre, sporesc satietatea si nu cresc colesterolul.

Proteine vegetale: produse de soia precum tofu, tempeh si edamame, seitan, mazare verde, toate fasolea, nautul, toate lintea, înlocuitori de carne veggie. Alte surse care sunt atât proteine, cât si surse de grasime sunt orice din categoriile de nuci si seminte, precum semintele de cânepa, semintele de floarea soarelui, semintele de dovleac, nucile, migdalele, alunele si toate formele de unturi de nuci si seminte.


Carbohidrati 1/3 farfurie

Sunt o sursa fantastica de energie si fibre (în special carbohidratii complecsi)