top of page
  • Sam

A manca constient | Mancatul emotional | Mindful eatingA mânca este o actiune intima; un moment sacru. Este actiunea de a avea grija de mine si de corpul meu. Actiunea de a-mi iubi corpul profund.

De aceea aleg să fiu prezentă și complet conștientă când mănânc. Aleg conștientizare pentru fiecare dar miraculos care a fost implicat în creația alimentelor mele.


De asemenea, aleg conștientizare pentru fiecare aspect al vieții mele. Dacă mă doare spatele de exemplu, conștientizez acest lucru și acționez pentru a remedia problema. Am învățat să-mi cunosc corpul, să-l ascult, să-l simt și să-l iubesc (mai multe detalii în cartea mea Simte. Ascultă. Iubește - link mai jos).


”A fi constient înseamna sa fii atent, sa îti focalizezi atentia asupra momentului prezent, fara a-l judeca în mod critic. Constientizarea presupune un efort sustinut si foarte multa disciplina, aceasta fiind singura modalitate prin care poti înfrânge fortele care se opun ei, respectiv obisnuintele si automatismele, atât de adânc înradacinate în fiinta noastra. Forta constientizarii se manifesta printr-o practica zilnica, consecventa.” - psychologies.ro


CONȘTIENTIZÁvb.tr.,refl.a face să devină, a deveni conștient de scopul, de necesitatea și utilitatea unei activități. - DEX


”Constientizarea este un proces iluminator si eliberator însa nu întotdeauna placut. Îti permite sa vezi mai clar realitatea si te ajuta sa întelegi mai profund diferite aspecte ale vietii.”


M-am angajat acum 8 ani să cercetez, să caut și să fac ajustările necesare pentru a cunoaște ingredientele potrivite pentru corpul meu.

Permit, desigur, instinctului meu să-mi fie ghid. Trec toate informațiile prin filtru propriu pentru a identifica alimentele sigure și sănătoase.


Îmi iau timp pentru a alege cu grijă alimente proaspete și integrale; citesc cu atenție ingredientele produselor.

Aleg alimente locale, de sezon (cu unele excepții), aleg sustenabilitate, alimente crescute natural, organice și cu buget prietenos pe cât posibil.


Am învățat să spun NU într-un mod delicat, dar ferm, bazat pe cunoștințele și informațiile acumulate de-a lungul anilor în cadrul facultății de medicină, dar și în afara ei, tentațiilor/influențelor exterioare.


În primul și în primul rând prioritizez sănătatea mea și starea mea de bine în pofida adunărilor sociale sau părerilor sociale. Am izolat practica de a consuma alimente pentru distracție, divertisment temporar, stimulare.


Dieta mea este o expresie personală a nevoilor și preferințelor mele, nicidecum un trend sau o metodă de a fi superioară cuiva.


Îmi folosesc cunoștințele, percepția și înțelepciunea ca o cale pentru a-mi susține stilul de viață și pentru a învăța și ghida pe cei interesați.


În urmărirea pe termen lung a sănătății și fericirii mele se află încredere și împuternicire.